%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

novice

Crown Sport Nutrition izotonični napitek

19. 9. 2023,
SPONZORSKA NOVICA

Tekačice in tekači, spoznajte izotonični napitek, ki vas bo čakal na okrepčevalnih postajah. Izotonični napitek z okusom pomaranče vas čaka na 5 km, 10 km, 15 km, 20 km, 25 km, 30 km, 35 km in na 40 km.

Izotonični napitek zagotovo spada med pomembnejše športne dodatke tekača na dolge proge. Samo voda je za tekača premalo in dokazano je, da nadomeščanje tekočine skupaj z ogljikovimi hidrati in elektroliti (mineralnimi solmi) med vadbo lahko prepreči dehidracijo in s tem odloži utrujenost, kar pomeni izboljšano zmogljivost.

Crown Sport Nutrition Isodrink & Energy je športni napitek v prahu najvišje kakovosti in vrhunske sestave, ki zagotavlja vse potrebne sestavine ne le za vzdrževanje, ampak tudi za izboljšanje učinkovitosti na vaših treningih in tekmovanjih. Vsebuje idealno matrico treh virov ogljikovih hidratov, dekstroze, maltodekstrina in fruktoze, v razmerju 2:1:1.

Izotonik vsebuje tudi minerale, bolj znane kot elektrolite ali soli, ki poleg že omenjenih koristi izboljšajo tudi antidiuretični učinek, zato se skozi ledvice izloči manj tekočine in posledično se izboljša hidracija. Najpomembnejši je natrij (Na), saj ga največ izgubimo s potenjem in je nujen za vzdrževanje hidracije med telesno aktivnostjo. Izotonik zagotavlja tudi kalij (K) v ustreznih razmerjih in v obliki kalijevega citrata, ki ga telo zelo enostavno absorbira.

Ker gre za zelo napredno formulo, ki ustreza tako začetnikom kot bolj izkušenim tekačem, so vključene razvejane aminokisline (BCAA) in glutamin. Izkazalo se je, da vnos teh aminokislin skupaj z ogljikovimi hidrati med treningom zmanjša poškodbe mišic. Razvejane aminokisline (BCAA), zlasti levcin, mišice močno oksidirajo, kar pomeni, da se uporabljajo kot vir energije, kar zmanjša porabo glikogena v korist maščob. Poleg tega vnos teh aminokislin med vadbo zmanjša centralni sindrom utrujenosti (CFS), to pomeni, da se zmanjša proizvodnja serotonina (nevrotransmiterja, povezanega s simptomi utrujenosti in razpoloženja) v možganih. Dodani glutamin pa se je izkazal, da zmanjša nelagodje v prebavilih med vadbo zaradi boljše črevesne prepustnosti.

Kot povzetek in zaključek, glede na znanstvene raziskave, lahko rečemo, da morajo športniki zaužiti raztopine ogljikovih hidratov in elektrolitov, da vzdržujejo raven glukoze v krvi, preprečijo dehidracijo in zmanjšajo imunosupresivne učinke med intenzivno telesno aktivnostjo.

In da ne pozabimo, da je Crown Isodrink & Energy 100 % varen, saj ima Informed-Sport certifikat proti dopingu.