%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

novice

Pijte, hladite se…

15. 7. 2024

Voda, voda in še enkrat voda. Tista za odžejati, tista za plavanje (ali kopanje), v tem času nam prav pride celo ona, ki nas ob poletnih popoldnevih preseneti brez dežnika. Pitna telesu pomaga pri uravnavanju telesne temperature, preko krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, nahaja se v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočinah, varuje organe in vezivna tkiva. Telo izgublja vodo preko kože z znojenjem, preko ledvic z urinom, preko pljuč z izdihanim zrakom in preko črevesja z iztrebki. Pri normalni aktivnosti lahko izgubimo z znojenjem do enega litra vode dnevno, medtem ko pri enourni intenzivni vadbi ali pri visoki zunanji temperaturi izgubimo več kot liter vode na uro. Izgubljeno vodo je treba stalno nadomeščati, predvsem s popitimi tekočinami. Nekaj vode zaužijemo s hrano, nekaj se je tvori pri presnovi hranil v telesu. Za preživetje naj bi odraslim zadoščalo povprečno dva do tri litre vode na dan.

Daljša obdobja vročine v poletnem času od nas zahtevajo bolj pogosto hidracijo. Pomanjkanje vode v telesu mnogokrat zaznamo šele, ko nas o tem opomni glavobol, suha usta, izguba apetita, temneje obarvan urin… Da bodo skrbi za zadosten vnos tekočine manjše, imejte v vročih poletnih tednih mesecih ves čas pri sebi poln bidon, če pa ste zunaj, v Ljubljani lahko izkoristite svežo pitno vodo iz pitnikov. Ti so po možnostih postavljeni tudi ob poteh, ki jih pogosto uporabljajo rekreativci. Voda iz pitnika je neoporečna, njeno kakovost pa redno nadzorujejo. Nasvet: pred vsako uporabo vode iz pitnika priporočajo, da nekaj vode iztočite.

Obnašajte se preventivno - začnite in zaključite dan s kozarcem vode, vmes pa jo pijte še večkrat na dan. (viri: NIJZ, Voka Snaga)

Priporočen dnevni vnos vode

Piti je potrebno toliko, da se uravna izguba vode. Presnovni procesi v telesu proizvedejo približno 250 ml, iz hrane pa dobimo še 750 ml. Tako ostane 1,5 L za oskrbo s pijačami. Do dehidracije pride že pri izgubi telesne mase med 1 in 3%. Za posameznika, ki opravlja pretežno sedeče delo, je priporočena količina dnevno popite vode v povprečju 1,5 L. Kar pa je potrebno prilagoditi starosti, spolu, teži, podnebju in telesni aktivnosti. Trenutna smernica Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) za vnos vode je 2 L na dan za odraslega moškega, oz. mora biti vnos prilagojen glede na posameznika upoštevajoč vseh parametrov, ki povzročajo izgubo telesne vode. (vir: www.prehrana.si).