%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

novice

Preverite zdravstveno stanje s paketom »MARATON«

15. 7. 2024,
SPONZORSKA NOVICA

Le zdravi na maraton

Vedno večje ambicije in želja po rezultatih lahko tako rekreativne kakor tudi izkušene tekače ženejo čez mejo zdravega treniranja. Napredek lahko namreč tekača hitro zasvoji, da si želi vedno več. Pomembno je, da se vsak zaveda potenciala svojega telesa, prav tako pa tudi vseh znanih in morebitnih prikritih pomanjkljivosti. Intenzivni napori lahko pomenijo obremenitev za srce in druge organske sisteme, zato je izrednega pomena, da se tovrstnih prireditev udeležimo izključno zdravi.

Demografija udeležencev maratona se je v zadnjih letih zelo spremenila in trenutno znaša povprečna starost tekačev na velikem maratonu kar 42 let. S starostjo pa narašča tudi možnost za pojav različnih kroničnih težav.

Pomen preventivnega pregleda za udeležence maratona

Tekači načeloma veljajo za zdravo populacijo, a ni nujno vedno tako. Pogosti in intenzivni treningi nemalokrat privedejo do različnih zdravstvenih težav. Mnogi od njih pa se teh sploh ne zavedajo.

Pri vpogledu v zdravstveno stanje posameznika so nam v pomoč laboratorijske preiskave. Z njimi lahko odkrijemo dejavnike tveganja in morebitne skrite težave. Te v vsakdanjem življenju morda ne povzročajo nobenih težav, vendar se lahko zaradi obremenitev pri športu poslabšajo in vodijo v resne zdravstvene težave.

O pomenu preventivnih zdravstvenih pregledov športnikov govori tudi stroka. Na nekaterih maratonih v tujini morajo udeleženci ob prijavi celo predložiti zdravniško spričevalo, ki dokazuje, da so sposobni naporov, ki jih prinaša tek.

Priporoča se, da športniki, ki redno vadijo, še posebej če gre za srednjo ali visoko intenzivno vadbo, enkrat letno opravijo preventivni pregled krvi, dobro pa je preveriti tudi krvni tlak, EKG in izvesti obremenitveni test srca. Najbolj pomembno pa je prisluhniti svojemu telesu in opozorilnim znakom ter ob morebitnih nepredvidenih občutjih tudi primerno ukrepati. V kolikor med naporom čutite nelagodje ali bolečine v prsih, hitro bitje srca ali se vam pojavi nenadno težko dihanje, se vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom.

Paket laboratorijskih preiskav MARATON:

V sodelovanju s SYNLAB, uradnim laboratorijem Ljubljanskega maratona, smo razvili paket MARATON, sklop preiskav krvi za preventivno oceno zdravstvenega stanja. Medtem, ko tek nudi številne koristi za zdravje, pa se moramo zavedati, da dolgotrajni tek predstavlja velik fizični napor, ki lahko posameznikom s povečanim zdravstvenim tveganjem povzroči tudi veliko škode. Preveri ekskluzivno ugodnost (-14% ceneje) za vse prijavljene tekače.

Hemogram nam daje vpogled v splošno zdravstveno stanje posameznika.

Lipidni status (holesterol, trigliceridi, HDL holesterol, LDL holesterol) prikazuje ravni lipidov v krvi. Na osnovi tega lahko ocenimo tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni. LDL-holesterol ima pomembno vlogo pri nastanku srčno žilnih bolezni, saj je povezan z nalaganjem lipidov v žilah. HDL je prenašalec odvečnega holesterola iz tkiv v jetra, zato znižuje tveganje za srčno-žilne zaplete.

Feritin je najboljši pokazatelj morebitnega pomanjkanja železa v telesu. Optimalna količina železa v telesu ima pomembno funkcijo pri transportu in izkoriščanju kisika. Intenzivna športna aktivnost lahko preseže povprečne potrebe po železu, pomanjkanje pa se pri športniku kaže kot zmanjšanje telesne zmogljivosti.

AST, ALT sta jetrna encima, ki nam dajeta vpogled v delovanje jeter. V manjših količinah ju najdemo tudi v celicah srca in mišic. Ob poškodbah teh tkiv oziroma celic se encima sproščata v kri. Pri izločanju toksinov in mlečne kisline, ki nastanejo pri intenzivni športni aktivnosti so dobro delujoča jetra ključnega pomena.

Sečnina in kreatinin nam dajeta vpogled v delovanje ledvic. Ledvice igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju ravnovesja vode in soli v telesu, s čimer vzdržujejo krvni tlak v telesu. Prav tako imajo pomembno vlogo pri nastajanju eritrocitov, ki oskrbujejo telo s kisikom. Za intenziven maratonski trening so dobro delujoče ledvice ključnega pomena.

Kreatin kinaza (CK) je encim, ki se nahaja predvsem v srcu, skeletnih mišicah in možganskem tkivu. Visoke vrednosti encima v krvi nakazujejo na poškodbo mišic ali srca, ki se lahko z intenzivnim treningom še poslabša.

TSH predstavlja začetni test v diagnostiki ščitničnih obolenj. Ščitnica, ki je premalo ali preveč aktivna, lahko povzroči številne simptome in negativno vpliva na učinkovitost.

Kalcij in magnezij sta pomembna minerala, ki prispevata k delovanju mišic. Kalcij ima ključno vlogo pri normalnem delovanju mišic, živčevja in srca, normalnem procesu strjevanja krvi ter je pomemben gradnik kosti. Magnezij pa sodeluje pri aktivnosti številnih encimov in procesov, povezanih z nastankom energije v celici, pomembno vlogo pa ima tudi pri delovanju mišic in živčevja.

Vitamin D in vitamin B12 sta pomembna vitamina, ki prispevata k boljši kostni masi in zmanjševanju utrujenosti. Vitamin D pomaga telesu absorbirati kalcij, da z njim ohranja zdravje kosti in mišic. Optimalna količina vitamina D v telesu zmanjša tveganje za poškodbe in skrajša proces celjenja. Zadostna količina vitamina B12 pa prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti zaradi slabokrvnosti, uporabljamo pa ga tudi za oceno prehranskega statusa posameznika.

Redna cena preiskav: 70,10 EUR

POPUST: 14%

CENA PAKETA MARATON: 60,00 eur

Bon za PAKET MARATON lahko naročite na SYNLAB Slovenija.