Veliki športni dogodki so izjemna čustvena zgodba, motivacija za prihodnost in doživetje, ki ohranja lep spomin. Odgovorno pristopimo k organizaciji, udeležbi in obisku na Volkswagen Ljubljanskem maratonu. Preberite zelene napotke in nam pomagajte ohraniti lepote Slovenije tudi za prihodnje generacije.
- Na prizorišče Volkswagen Ljubljanskega maratona pripešači, se pripelji s kolesom, uporabi javni prevoz ali si s prijatelji deli prevoz.
- Javni avtobusni prevoz LPP je brezplačen – pusti se zapeljati. Vsi tekači imate na dan maratona brezplačen prevoz.
- Udeleži se brezplačnih dobrodelnih tekaških dogodkov za podporo Zlati pentljici.
- Svoje vozilo parkiraj na priporočenih parkiriščih, P+R, in se na prizorišče pripelji z avtobusi LPP.
- Uporabljaj vodo iz pitnikov, na vodnih postajah na način, da zaužiješ in lonček vržeš v smeti, napolniš svojo stekleničko ali piješ iz dlani iz hidrantov. Voda je pitna.
- Uporabljaj bio razgradljive stekleničke v kolikor jih boš med prireditvijo odvrgel v smeti.
- Ne meči odpadkov, ovitkov, v naravo, ampak v koše za smeti na okrepnih postajah.
- Vzemi toliko okrepčila, kot ga potrebuješ.
- Uporabi javna stranišča, prenosne WC kabine, ne odlagaj svojih tekočin v naravo.
- Upoštevaj navodila rediteljev in varnostnega osebja, za nemoten potek prireditve.
- Med potepanjem po Ljubljani / Sloveniji uporabljaj javni prevoz, raziskuj peš ali s kolesom.
- Voda je čista in pitna povsod po Sloveniji. Priporočamo, da uporabljaš flaško, primerno za večkratno polnjenje, izogibaj se kupovanju plastenk.
- Po športni aktivnosti izberi kratek tuš namesto kopeli in med umivanjem zob zapri pipo.
- Ločuj odpadke in jih odvrzi na za to določena mesta.
- Uporabljaj vrečke iz blaga, večkrat napolni steklenico, naroči pijačo brez slamice.
- Varčuj z energijo, odkloni menjavo brisač in čiščenje sobe, ugašaj luči in klimo, ko jih ne potrebuješ.
- Okusi bogastvo slovenske kuhinje in podpri lokalne kmete z izbiro tipičnih slovenskih jedi narejenih iz sezonskih lokalnih sestavin.
- Kupuj lokalno. Podpri lokalne obrtnike in umetnike. Izberi ročno izdelane spominke namesto masovno proizvedenih.
- Izogibaj se prekomerno obiskanim turističnim točkam. Raje odkrivaj skrite kotičke manj obiskanih destinacij in uživaj v pristnih doživetjih.
- Spodbujaj odgovorno ravnanje ostalih potnikov. Vzpodbujaj okolju prijazno vedenje.
- Obvestite nas o pomanjkljivostih vaših zelenih izkušenj v Sloveniji. Z veseljem bomo prisluhnili.
- Odprite srce zelenim navadam. Pomagajte nam širiti zeleno misel.
- Povabi prijatelje naj pridejo ob progo in vzpodbujajo vse tekmovalce.
RAVNANJE Z ODPADKI
Ljubljana je prva evropska prestolnica na poti do družbe brez odpadkov, ki se je s sprejetjem Zero Waste načrta zavezala, da bo spodbujala organizacijo dogodkov brez odpadkov.
Ljubljanski maraton je pri tem primer dobre prakse. Organizacijski odbor Volkswagen 27. Ljubljanskega maratona se je namreč s podpisom Zero Waste zaveze odločil, da bo dogodek temeljil predvsem na preprečevanju nastajanja odpadkov, ponovni uporabi in ustreznem ločevanju odpadkov.
Na maratonu odpadke zbiramo ločeno
Ob tekaški trasi in pri okrepčevalnicah bodo stali zabojniki za embalažo in biološke odpadke, na startu in cilju pa tudi zabojniki za papir in karton. Na startu maratona in polmaratona bo na voljo tudi zabojnik za odrabljena oblačila. Za odvoz odpadkov in čiščenje skrbi Javno podjetje Voka Snaga.
Napotki za manj odpadkov
Malico in prigrizke, ki jih boste prinesli s seboj, pripravite v posodi za večkratno uporabo. Sendvič zavijte v kuhinjski prtič namesto v aluminijasto ali plastično folijo, druge prigrizke pa shranite v vrečki iz blaga (in ne v plastični vrečki za živila).
Pijte vodo iz pipe in javnih pitnikov ter z njo ponovno napolnite svoje stekleničke oziroma bidone.
Hrano, ki ste jo prinesli s seboj ali jo kupili na prireditvi, in je ne morete pojesti, odnesite domov.
Oblačila, ki so vam po ogrevanju odveč, odložite v namenske zabojnike in jih po prireditvi prevzemite (zapomnite si oznako zabojnika).
Želimo si, da bi bila prizorišča maratona ob njegovem zaključku čista, nastali odpadki pa pravilno razvrščeni v ustreznih zabojnikih, da jim lahko omogočimo nadaljnjo predelavo ali ponovno uporabo.