%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Kako se spopasti z razočaranjem

24. 5. 2023

Piše: Primož Kališnik

Slab tek je še vedno boljši kot noben tek. In za naslednjo dirko lahko začnemo vaditi pametno

Včasih se nam nastop na tekaški prireditvi sfiži. Popolnoma razočarani smo. Slabi treningi in dirke - vsi jih imamo.

In vedno jih bomo imeli. Sprejmite zavedanje, da ima telo svoje vzpone in padce, ki jih ne razumemo povsem. Na nekatere dni se preprosto ne počutiš dobro. Tako kot je težko sprejeti slab trening ali dirko, kadar obstajajo tehtni razlogi, je dvakrat težje, kadar se zdi, da razloga sploh ni. Namesto, da bi nas to skrbelo, zdaj to lahko  preprosto odmislimo kot nenavadnost telesa in uma.

Ne ujemite se v tako zanko in ne razmišljajte o tem preveč. Pojdite naprej.

Ni hitrih rešitev – dobro si je vzeti čas za in  vse skupaj lahko postavimo v bolj vedro  perspektivo.

Verjemite, da obstajajo ljudje, ki bi dali vse, da bi lahko tekli tako hitro, kot ste na slab dan tekli  vi.

Vsi  imamo  slabše in celo zelo slabe dneve, vendar ni treba, da nam ostanejo težke misli, povezane s tekom, dolgo časa -  če se slabše nastope naučimo jemati na pravi način, so lahko to neprecenljive izkušnje.

Izkušeni tekači imajo kar nekaj nasvetov.

Med ohlajanjem tecite počasi

Vrhunski  tekači pogosto takoj po tekmovanju 10- do 20- minut lahkotno tečejo, da bi spodbudili okrevanje po naporu, regeneracijo. Toda pogosto se zgodi, da po slabem tekaškem nastopu  med ohlajanjem preveč pritisnejo na plin - vsa čustva in želja, da bi dokazali, da zmorejo več, jih prisilijo, da pospešijo tempo in podoživijo vse razočaranje.

To vodi le v večjo utrujenost in morebitne poškodbe, ki bodo ovira za prihodnje dirke. Ohlajanje mora biti točno to, torej čas za tek in ohlajanje telesa (in temperamenta).

Ne tecite predaleč ali prehitro. Na voljo je še veliko dni, predvsem  za dolge in težke teke.

Klin s klinom ni dobra ideja

Ne pretiravajte z vadbo. Po slabem teku zlahka obupate in pomislite, da morate samo še bolj trdo trenirati, da boste v boljši formi. To običajno vodi le v utrujenost in zastoj v napredku, kar vodi v še slabše rezultate na prihodnjih tekmah.

Ljudje, ki se jim to zgodi, se bodo ujeli v dolge cikle slabih tekov, v bistvu gre za  izmenjevanje  pretiranih treningov; in najhuje pri tem je, da se tako  trudijo  - da bi tekli zelo slabo.

Pogled v tekaški dnevnik, pa ne takoj

Vedno obstaja možnost, da smo vadili napačno. Ocenite svoj tekaški  program. A ne storite tega takoj po sfiženi tekmi, počakajte nekaj dni ali celo teden dni. Čas bo odplaknil čustva in omogočil objektivno oceno treninga. Včasih je slab dan preprosto le slab dan.

 Razmislite o vremenu, v katerem ste tekli (vroče, hladno, vlažno, vetrovno), progi (veliko ovinkov vas lahko upočasni tudi na ravni progi), pomanjkanju spanca, slabi prehrani, bolezni ali zgolj naključju. Nato razmislite o svojih prednostih in slabostih pri treningu in na dirki.

 Če ste težko dihali, noge pa so se počutile odlično, boste morda potrebovali več tempo tekov ali dolgih intervalov s kratkimi počitki.

Če so bile noge utrujene, dihanje pa v redu, morda potrebujete bolj raznolik načrt treninga ali boljši načrt okrevanja (več spanja, boljša prehrana, počasnejši tek na lahke dneve).

Zapleteno pa je, če niste imeli dobrega ciljnega sprinta. Včasih je to povezano s premajhno hitrostjo, a največkrat je to znak premajhne vzdržljivosti: na koncu ste bili preprosto preveč utrujeni, da bi sprintali s polno hitrostjo.

Če se ne počutite dovolj izkušeni pri ocenjevanju lastnega treninga, lahko vprašate prijatelja, se pridružite tekaškemu klubu ali najamete tekaškega trenerja.

Ne ustavite se!

Zagotovo pa  nadaljujte stek in vadbo. Po začetnem razočaranju, ki mu je sledila umirjena ocena,  preostane le še to, da se vrnete k teku. Odpravite se na nekaj lahkotnih tekov, nato pa ponovno začnite s programom treninga. Ni dobro, da že naslednji konec tedna tekmujete, ampak si na koledar napišite še eno tekmo.

 Če ste pravkar pretekli 5- ali 10- kilometrov, lahko v dveh do treh tednih ponovno tekmujete.

Če ste dirkali na pol maratonu, boste morda potrebovali mesec dni ali več, da si popolnoma opomorete in ste pripravljeni na dober nastop.

V primeru maratona boste verjetno želeli počakati tri do šest mesecev, da boste popolnoma pripravljeni, sicer tvegate nadaljevanje cikla slabih rezultatov. Dobra novica je, da lahko v vmesnem času opravite nekaj krajših tekem, da ohranite motivacijo.

Tek je lep, tudi na rezultatsko razočaran  dan, zato velja nanj pogledati na slab dan z druge perspektive. Recite si: "Vem, da se počutim bolje. Danes bom naredil nekaj zmernih intervalov  ali pospeševanj in čez nekaj tednov me boste videli na dirkah!«.

In z doseženim prihodnjič boste spet zadovoljni.