%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Kolenski trakovi in kolenčniki

19. 3. 2024

Piše: Primož Kališnik

Boleče koleno zahteva najprej pregled pri strokovnjaku, šele potem pridejo v poštev kolenski trakovi in kolenčniki

Bolečine v hrbtu in kolenu so verjetno najzvestejše spremljevalke tekačev. Bolečina v hrbtu se lahko kaže tudi v kolenu. Živci, ki pošiljajo signale v koleno, se nahajajo v ledvenih vretencih v spodnjem delu hrbta. Ko se eden od živcev na tem področju razdraži ali poškoduje, se to v kolenu pogosto čuti bolečina.

Včasih pa koleno boli, kot se reče, samo po sebi.

Simptomi poškodbe kolena so bolečina, otekanje, težave z obremenitvijo kolena, zaskakovanje kolena, škripanje in pokanje v kolenu.

Najpogostejše poškodbe tega sklepa predstavljajo natrgane vezi, poškodbe meniskusa in različna vnetja,

Čeprav bi morali poškodbe vedno zdraviti, se včasih pri bolečem kolenu zatečemo h kolenskim trakovom in kolenčnikom.

Ni preveč modro - pred tem velja poiskati pomoč pri strokovnjakih.

Za zdravljenje ali zmanjšanje bolečine v kolenu med dejavnostjo ali okrevanjem običajno izbiramo med kolenskim trakom ali kolenčnikom. Dobro je poznati ključne razlike med trakovi in kolenčniki, da se boste premikali brez bolečin.

Če boste potrebovali kolenski trak ali kolenčnik ali celo kolensko opornico je odvisno od poškodbe. Koleno je zelo kompleksen sklep, poln v gibljivih, nosilnih in oblazinjenih delov. Zato lahko bolečino v kolenu povzroči veliko različnih vzrokov.

To so lahko zdravstvena stanja, kot je artritis (ne glede na to, ali je septični, osteoartritis ali revmatoidni) ali protin.

Krive so lahko mehanske težave, kot je izpah kolena, razrahljano koleno, kjer se je delček hrustanca odtrgal in lebdi okoli sklepa ali sindrom iliotibialnega traku (to je preobremenitvena poškodba, posledica katere je bolečina na zunanji strani kolena).

In potem so tu seveda še poškodbe. To lahko vključuje natrganje vezi ali meniskusa, tendinitis pogačice, za katerega je značilno vnetje tetive pogačice, ali zlom.

Ker vsaka od teh poškodb in stanj drugače vpliva na koleno in njegovo gibljivost, boste potrebovali za različne težave različne podpore.

In še enkrat: še preden se vprašamo, kakšen kolenski trak ali kolenčnik je najprimernejši, je ob bolečini v kolenu treba obiskati strokovnjaka. Zdravnika, fizioterpevta, maserja, kineziologa.

Ta vam bo tudi svetoval, kaj bo najbolj pomagalo kolenu.

Kolenski trakovi

To so trakovom podobne »naprave«, ki se ovijejo okoli spodnjega ali zgornjega dela kolena. Trak pomaga zmanjšati obremenitev - in s tem bolečino - s tetive pogačice na dnu kolena. Tudi trakovi, nameščeni nad koleni, lahko zmanjšajo obremenitev. Trakovi imajo lahko tudi proprioceptivni učinek na kolenski sklep. To pomeni, da trakovi možgane ozavestijo, da mišice okoli kolena potrebujejo več podpore.

Trakovi se običajno uporabljajo za bolečine, ki se pojavljajo pred ali pod pogačico, pri topi bolečini okoli sprednjega dela kolena, pri razmehčanju hrustanca na pogačici, pri skupku znakov in simptomov, ki so posledica porušene mehanike pogačice oz. spremenjene biomehanike v nogi, ali pri bolečini na zunanji strani kolena, tik nad sklepom.

Kolenčniki

Med športniki se uporabljajo na različne načine. Uporabljajo se po operaciji za preprečevanje določenih gibov med okrevanjem. Lahko se  uporabljajo za preprečevanje poškodb ali za zagotavljanje podpore in udobja med športnimi dejavnostmi.

Dve najbolj priljubljeni tovrstni opori sta opornica za koleno in opornica za pogačico. Kolenčnik zagotavlja kompresijo, ki pomaga ublažiti oteklino okoli kolena in ohranja pretok krvi v štiriglave mišice, ki podpirajo koleno. Kolenčnik za pogačico med vadbo ohranja kolensko kapico na mestu.

Kolenčniki se uporabljajo za boleča in nestabilna kolena, blag artritis, »tekaško koleno« ali manjše zvine. Kolenčnik  za pogačico se pogosto uporablja za stanja, kot so razmehčan hrustanec na pogačici, nestabilnost pogačice in po operaciji.

                                                                              ***

Čeprav lahko podporni pripomočki pomagajo tekačem in športnikom na različne načine, jih je treba uporabljati le v skrajnem primeru. Počitek, led, gretje, masaža, raztezanje in vadba moči so prednostni načini zdravljenja s tekom povezanih poškodb kolena.

Koleno lahko neha boleti, vendar pa to ne pomeni, da je tudi že zdravo. Fizioterapevti, kiropraktiki in tudi vrhunski športni maserji - v Sloveniji je veliko dobrih, zato ni res, da za kolena ne moremo poskrbeti tako, da nam bodo dolgo služila. Razložili vam bodo tudi, kako koleno deluje. Pri teku in v vsakdanjiku.