%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Kronična dehidracija in šport

10. 7. 2024

Piše: Primož Kališnik

Približno 60-odstotkov tekačevega telesa sestavlja voda. Prihaja pa vročina.

Voda deluje kot ključni hranilni in gradbeni material za vsako celico v našem telesu - brez vode bi celice umrle.

Strokovnjaki že dolgo opozarjajo na resne dolgotrajne posledice hude dehidracije med tekom ali katero koli drugo intenzivno fizično aktivnostjo.

Zdi pa se,da tekači teh opozoril včasih ne jemljemo dovolj resno. Pregled možnih dolgoročnih posledic naj vas ne prestraši, je pa dobro, da to veste.

Zlasti zdaj, ko prihaja pasja vročina.

Dolgotrajne posledice hude dehidracije

Okvara ledvic.

Akutna ledvična odpoved. Huda dehidracija lahko povzroči začasno ali trajno okvaro ledvic. Ledvice potrebujejo zadostno količino tekočine za pravilno filtriranje odpadnih snovi iz krvi.

Kronična ledvična bolezen. Ponavljajoča se huda dehidracija lahko prispeva k razvoju kronične ledvične bolezni.

Kardiovaskularne težave.

Nizek volumen krvi. Dehidracija zmanjša volumen krvi, kar lahko povzroči nizek krvni tlak in zmanjšano prekrvavitev organov in mišic.

Povečano tveganje za srčno kap. Dolgotrajna dehidracija poveča tveganje za kardiovaskularne težave, vključno s srčnim infarktom.

Dolgotrajna dehidracija sama po sebi običajno ni neposreden vzrok za pljučno embolijo, vendar lahko prispeva k dejavnikom tveganja, ki lahko vodijo do nastanka krvnih strdkov, ki lahko povzročijo pljučno embolijo. Pljučna embolija se pojavi, ko krvni strdek (običajno iz nog ali drugih delov telesa) potuje skozi krvni obtok in se zatakne v eni od pljučnih arterij, kar lahko povzroči resne ali celo smrt.

Opozorilo tudi za športnike: pljučna embolija je lahko ena izmed najbolj spregledanih bolezni, predvsem zaradi nespecifičnih simptomov, ki se lahko pojavijo tudi pri drugih manj resnih boleznih.

Težave s termoregulacijo.

Toplotna izčrpanost. Pomanjkanje tekočine zmanjša sposobnost telesa za uravnavanje temperature, kar povečuje tveganje za toplotno izčrpanost in toplotni udar.

Termični stres. Kronična dehidracija lahko povzroči dolgotrajne težave z uravnavanjem telesne temperature.

Elektrolitsko neravnovesje.

Hiponatremija. Dehidracija lahko povzroči neravnovesje elektrolitov, kar lahko vodi do hiponatremije (nizke ravni natrija v krvi), kar vpliva na delovanje mišic in živcev.

Mišični krči. Dolgotrajno neravnovesje elektrolitov lahko povzroči mišične krče, šibkost in utrujenost.

Težave s prebavnim sistemom.

Zaprtje. Dehidracija lahko povzroči zaprtje, saj telo potrebuje tekočino za prebavo in pravilno delovanje prebavnega sistema.

Gastrointestinalne motnje. Dolgotrajna dehidracija lahko povzroči težave s prebavo in absorpcijo hranil.

Težave z mentalnim zdravjem.

Kognitivne motnje. Dehidracija lahko vpliva na možgansko funkcijo, kar vodi do težav s koncentracijo, spominom in splošno kognitivno zmogljivostjo.

Psihološki stres. Dolgotrajna dehidracija lahko poveča občutek stresa in tesnobe.

Preprečevanje hude dehidracije

Redno pitje tekočine. Pijte tekočino pred, med in po vadbi. Voda je najboljša izbira, lahko pa dodate tudi športne pijače za nadomeščanje elektrolitov.

Spremljanje vnosa tekočine. Poskrbite, da redno pijete, tudi če niste žejni, zlasti med daljšo vadbo ali v vročem vremenu.

Izogibanje alkoholu in kofeinu. Te pijače lahko prispevajo k dehidraciji, zato jih omejite, zlasti pred vadbo.

Prepoznavanje znakov dehidracije. Bodite pozorni na znake dehidracije, kot so žeja, temen urin, utrujenost, omotica in suha usta. Če opazite te znake, nemudoma ukrepajte.

Za na pot

Huda dehidracija med tekom lahko povzroči resne in dolgoročne zdravstvene težave. Ključno je preprečevanje dehidracije z ustreznim vnosom tekočine, spremljanjem znakov dehidracije in prilagajanjem vadbe glede na vremenske razmere. Če imate kakršne koli skrbi ali simptome, povezane z dehidracijo, se pravočasno posvetujte z zdravnikom.