%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Piše se 2024

1. 1. 2024

Piše: Primož Kališnik

Dobro novo leto si tekač zaželi že januarja

V globinah januarja si je težko predstavljati svetle in tople poletne dni, polne tekanja in veselja ob tem početju. Toda ti dnevi bodo sčasoma prišli in ko bodo, se bomo počutili močni, fit in polni energije.

Vsi začenjamo vsako novo tekaško leto z različnimi stopnjami telesne pripravljenosti in motivacije. Nekateri se vračamo k osnovam, medtem ko se drugi navdušeno veselijo nadgradnje lanskoletnih dosežkov. Kdo drug morda lebdi nekje vmes; željan je gibanja, vendar previden glede tistega začetnega nelagodja med prvimi teki.

Ne glede na to, kje je naše izhodišče v tem novem letu, si je vredno zapomniti, da je naslednjih nekaj tednov januarja ključnih pri postavljanju temeljev za naše prihodnje tekaško leto.

Januar je vedno mesec za velike načrte in zaobljube, vendar je to eden najtežjih mesecev, da svoje telo prepričamo, da se dejansko premakne. Šele nekaj dni je minilo v prvem mesecu, a morda že čutimo, da naše novoletno navdušenje plahni - in že v drugem tedna januarja se je veliko ljudi vrnilo k starim navadam, natrpanim urnikom in zdaj potrebujejo resnično podporo, spodbudo in redne opomnike, da nadaljujejo in se vrnejo k vadbi.

Kako torej  pristopiti k januarju? Namesto, da bi bil 1. januar začetek velikega načrta in prednovoletne zaobljube, razmislimo o tem, da je ta teden pred nami naš prvi poln tekaški teden v novem letu. Dobra strategija za ljubiteljske tekače je, da se na koncu januarja dobro počutimo, da nismo utrujeni in vemo, da smo nazaj v kraljestvu teka. Razmislek o tem, kako teči do konca meseca je veliko lažji kot poskušati vizualizirati, kako bi se morda počutili poleti.

Če naše leto razdelimo na obvladljive mesečne dele, nam to lahko resnično pomaga, da ne postanemo preobremenjeni.

Vzemimo si pet minut in se odločimo, kaj bomo dejansko počeli ta mesec in ne kaj bi »lahko« počeli to poletje. V naših tekaških dnevnikih imamo točno tri tedne, preden zaključimo ta dolgi mesec januar. Vsi imamo en čas, vendar imamo vsi različne prioritete, odgovornosti in zaveze izven teka. Koliko časa in svobode imamo v naslednjih tednih? Bodimo iskreni glede tega, kaj je izvedljivo, in verjetno bomo februarja zadovoljni s svojim napredkom in se veselili naslednjih tekaških  korakov.

Pogosto je naš ego ali strah pred neuspehom tisto, kar nas zavira pri napredku, ne pa naša kondicija. Ključno je, da vadimo z glavo, da ima naša vadba strukturo, da se učimo in spoznavamo samega sebe in da postanejo ključni mejniki na naši poti trenutki, ko v teku uživamo, ne pa podiranje lastnih rekordov. To pomeni, da ne čakamo na februar, pač pa začnemo čim prek teči.

Ena najbolj vznemirljivih stvari pri teku je, da res nimamo pojma, kaj nam lahko prinese leto. Nihče od nas še ne ve natančno, kam nas bo popeljalo tekaško leto ali kako se lahko spremenijo naše prioritete.

V zadnjih  letih smo se vsi naučili, da moramo, da bi se gibali, včasih prilagoditi svojo pozornost in sprejeti, da nekatere stvari ne gredo vedno po načrtih. Toda vedno se bo našla še kakšna odskočna deska, s katere moramo skočiti, če jo bomo le iskali.

Ko pride poletje, bomo imeli že šest mesecev gradnje osnove, ki nam bo omogočila, da izkoristimo priložnosti, ki se nam bodo ponudile. Odločimo se zdaj, da si vsak mesec znova odpravimo v novo, mesec dolgo prihodnost  in bodimo odprti do tega, kam nas bo ta pristop pripeljal.

Če nas to motivira, imejmo v mislih velike cilje, če pa ne, razmislimo o vsakem mesecu kot o pustolovščini, priložnosti, da se prilagodimo novemu, postanemo močnejši in se imamo dobro, tudi ko se januarja mukoma prebijamo skozi tekaško negotove dni.

Srečno novo samemu sebi. Srečno novo leto si tekač zaželi že januarja.