%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Ples v dežju, da ali ne?

7. 6. 2023

Piše: Primož Kališnik

Vse, kar morate vedeti o teku v dežju kot izkušeni športnik ali začetnik

Veliko nas je, ki smo ali še obožujemo tek v dežju. In vsaj toliko je onih, ki v mokroto ne stečejo za noben denar na svetu. To tako je.

Nekateri ljudje tek v dežju sprejmejo z odprtimi rokami. Drugi se raje odločijo za varno igro. Skočijo na tekaški trenažer. Toda, ali lahko nenaden naliv ovira vaš čas teka? In, ali je tek v dežju dejansko varen?

Težko je natančno izračunati, kako okoljski dejavniki vplivajo na posameznika, vendar raziskave kažejo, da lahko močan dež vsekakor upočasni hitrost teka. Vendar pa zaradi mokrega teka ne boste zboleli in je tudi dokaj varen. Še več, vadba v vlažnem in hladnejšem vremenu bi lahko imela celo nekaj prednosti, pravijo znanstveniki.

Ko gre za trening, je nekaj dejavnikov, ki so sestavni del popolnih pogojev: začenši s tem, kakšna vrsta športnika ste, za kaj trenirate in v kakšnih pogojih boste tekmovali (če boste sploh tekmovali).

Vemo, da se optimalna zmogljivost  pojavi, ko športniki trenirajo in tekmujejo v podobnih pogojih. Glede na sezono in kraj tekmovanja to ni vedno mogoče, je pa vsekakor zaželeno.

Z drugimi besedami, bolj verjetno je, da boste dosegli osebni rekord, če tečete v znanem okolju. Če torej redno tečete v suhih razmerah in se nenadoma odpravite na deževni tek, boste morda ugotovili, da so vaši časi nekoliko počasnejši.

Raziskave tudi kažejo, da močan dež škoduje hitrosti na splošno. Večja količina padavin ustreza počasnejšim časom teka. Tudi drugi dejavniki, kot so nepričakovane visoke temperature in vlažnost, lahko negativno vplivajo na čas teka.

To ne spremeni vprašanja, ali je dež sploh primerno okolje za aklimatizacijo. Kar zadeva vpliv na telo, ima lahko dež pomemben hladilni učinek.

Raziskave so pokazale, da se je izguba telesne toplote povečala, ko so tekači  tekli v dežju. Študija je tudi pokazala, da je bila v deževnih razmerah  večja tudi poraba energije.

To pomeni, da boste pri deževnem teku pokurili več kalorij kot pri teku v zmernih temperaturah - če boste upoštevali svojo običajno hitrost - kar je dobra novica, če poskušate doseči kalorični primanjkljaj.

Na drugi strani pa lahko deževne razmere otežijo doseganje novega osebnega rekorda, saj telo porablja energijo, da bi se ogrelo, zato se boste verjetno počutili utrujene. Da bi se zaščitili pred učinki dežja, priporočamo, da se za vadbo ustrezno ogrejete in oblečete.

Sam mraz (ali dež) ne more povzročiti bolezni, vendar lahko vremenske razmere oslabijo sposobnost vašega telesa, da se bori proti boleznim in okužbam, zaradi česar ste bolj dovzetni za bolezen, če ste izpostavljeni bolezni. Raziskava kažejo tudi, da se rinovirusi morda najbolje razmnožujejo pri temperaturah, nižjih od temperature povprečnega človeškega telesa.

Na tveganje za okužbo pa lahko pozitivno vpliva tudi raven človekove aktivnosti. Vadba na splošno ima povezavo v obliki črke J z imunskim zdravjem in tveganjem za okužbo. Pri osebah, ki se »gibljejo sede«, je tveganje za okužbo večje. Pravzaprav zato je eden najboljših načinov za zmanjšanje tveganja za okužbo s COVID-19 redna telesna vadba.

Vendar pa intenzivna in dolgotrajna vadba, kot je tek na maratonu, za nekaj ur za kratek čas oslabi imunski sistem in poveča tveganje za okužbo. To je primeren čas za okužbo z okužbo zgornjih dihal, zlasti če športnik potuje in je izpostavljen množicam ljudi.

Od tod morda izvira dolgoletni mit, da lahko zaradi teka v dežju zbolimo.

Kako lahko športniki to preprečijo? Tveganje za okužbo zmanjšamo  z zadostnim spanjem, dobro prehrano, obvladovanjem stresa in izogibanjem izpostavljenosti patogenom.

Na  splošno torej  velja, da je tek v dežju varen, če ni hudih neviht, opozoril pred poplavami ali temperatur pod lediščem. Običajno boste z zdravo pametjo prišli precej daleč ...

Če nosite ustrezna oblačila, kot so tkanine, ki odvajajo vlago, dovolj plasti, da vam bo toplo, in čevlji z dovolj oprijema, da boste imeli varen korak, bi moralo biti  vse v najlepšem redu.

Če se  bliža maraton in niste prepričani, kakšne bodo vremenske razmere, je lahko celo koristno, da poskusite z deževnim tekom - pomaga se vam pripraviti se na mokre razmere.

Ne glede na to, ali ste utrujeni  ali pa vedno iščete najboljše pogoje za vadbo, ste lahko prepričani, da se lahko na tek  odpravite tako v dežju  kot v sončnem vremenu.

Zapis je nastal s pomočjo članka Jamie Kahn, Livescience.