%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Poškodbe in rezervni deli zanje

13. 9. 2023

Piše: Primož Kališnik

Splošno o njihovem nastanku, znakih, zdravljenju in preventivi

Poškodbe so temna in boleča stran športa. Zdrav jutri je v športu nagrada za varno delo danes. Zato se ne gre učiti  varnosti po naključju. Skrbeti najprej za varnost v gibanju pomeni  imeti varnost vedno.

Jeza ob poškodbi, če je ne brzdamo, je za nas pogosto bolj škodljiva kot poškodba, ki jo je povzročila. A tako kot je vedno čas za bolečino, je vedno tudi čas za zdravljenje.

Med najpogostejšimi  športnimi poškodbami so nateg mišice, bolečina v goleni, bolečine v spodnjem delu hrbta, izpah rame in tekaško koleno. Pri tekačih pa še poškodba Ahilove tetive  in bolečina v dimljah.

Na splošno so športne poškodbe  tiste, ki se pojavijo pri športnih aktivnostih ali vadbi, do katerih lahko pride zaradi preobremenitve, pomanjkanja telesne pripravljenosti in slabe  tehnike.

Dobro je vedeti, da že pravilno ogrevanje zmanjša možnost športnih poškodb.

Če govorimo o najpogostejših vrstah športnih poškodb je dobro poznati  njihove vzroke, simptome in zdravljenje.

A za pravi odgovor je treba vedno k dobremu kineziologu, fizioterapevtu ali izkušenemu športnemu maserju, ki lahko postavijo diagnozo, in tudi pomagajo, če poškodba ni zares huda;  če ne gre drugače, je treba tudi k zdravniku – takemu, ki je tudi sam športnik. To zadnje je za kakovostno okrevanje zelo pomembno, saj je športno zdravje včasih nekoliko drugačno od zdravja človeka, ki se po športno ne giba.

In približno tak je tudi lahko zdravniški pristop, ne glede na to, da je znanje slovenskih zdravnikov na zelo visokem nivoju.

Nikoli poškodb ne zdravimo sami, brez posveta z naštetimi strokovnjaki; dobro pa je, če o poškodbah vsaj v grobem vemo nekaj tudi sami.

Nateg mišice

Nateg mišice zveni kot precej preprosta poškodba, vendar lahko povzroča presenetljivo hude bolečine, pravijo zdravniki. Nategi mišic so precej pogosti in se lahko pojavijo pri vsakem športu. Ko se mišica preveč raztegne ali preseže svojo natezno obremenitev, v njej nastanejo majhne raztrganine, kar povzroči nateg. Vzroki za poškodbo so nezadostno ogrevanje, mišična izčrpanost, pomanjkanje gibljivosti in mišična šibkost.

Poškodbo prepoznamo po bolečini v predelu mišice ob pritisku (raztezanje ali obremenitev), oteklini ali vnetju, šibkosti, bolečini in rdečici na mestu poškodbe. 

Zdravljenje nategnjenih mišic?  Terapija RICE. Torej: počitek, led, kompresija in dvig poškodovanega uda. Tako omilimo bolečino, omejimo otekanje, zavarujemo poškodovano tkivo ter vplivamo na hitrost celjenja..

Po 24 urah pomagajo protivnetna zdravila.  Nežno raztezanje brez bolečin pride na vrsto po 48 urah. Čim prej je treba začeti  aktivnost, ki ne povzroča bolečin.

Ko se poškodba dovolj zaceli, se lahko začnete ukvarjati s športom, vendar morate občasno narediti odmor za raztezanje, dokler si popolnoma ne opomorete.

Kako poškodbe preprečiti? Pomagajo pravilno raztezanje pred in po vadbi, pred vadbo poskrbite, da bodo vaše mišice temeljito pripravljene nanjo, izogibate se vadbi, ko je mišica utrujena ali šibka

Bolečine v goleni

To je splošni izraz za nelagodje v goleni (običajno na notranji strani goleni), imenuje se sindrom medialnega tibialnega stresa.

Vzroki za bolečine so različni.  Lahko gre za vnetje mišic in njihovih pritrdišč na golensko kost (tibijo).

Poškodba se lahko  razvije, če se intenzivnost vadbe poveča nad običajno raven, če nosite obrabljeno športno obutev ali skačete ali tečete po zahtevnih  terenih. V večini primerov je sprožilec poškodbe  biomehanski - se pravi, da gre  za  sile, ki delujejo na telo in nastajajo v njem, ter učinkov teh sil na telo.

Znaki poškodbe so bolečina na dotik, občasna oteklina, bolečina pri teku in hoji, top,  boleč občutek na obeh straneh golenske kosti ali v mišicah.

Zdravljenje je lahko z metodo RICE (počitek, led, kompresija in dvig poškodovanega uda), raztezanje in zdravljenje s protivnetnimi  zdravili proti bolečinam.

Zelo pomaga dober biomehanski pregled drže stopala, moči glutealnih mišic in stabilnosti jedra za izboljšanje nadzora nad spodnjimi okončinami

Kako se tej poškodbi izognemo? Nošenje dobre obutve, navzkrižna vadba, raztezanje in, seveda,  paziti je treba na prehitro zviševanje intenzivnosti vadbe

      

Bolečine v spodnjem delu hrbta

Nelagodje v spodnjem delu hrbta  je boleče in neprijetno in - traja! Bolečina  je lahko posledica izbočenih diskov, krčev v hrbtu, stresnih zlomov in išiasa.

Zakaj do poškodbe pride? Nepravilna tehnika in slabo sestavljen  trening, šibkost zlasti osrednjih mišic, slaba telesna priprava.

Nelagodje v hrbtu lahko povzročijo že manjše razlike v dolžini nog in slaba biomehanika spodnjih okončin, pa tudi neustrezna športna obutev.

Znaki poškodbe so lahko mišični krči,  omejitve gibanja, na primer oteženo upogibanje ali izravnavanje. Pogosto je stanje zelo boleče med sedenjem  ali ko stojimo.

Zdravljenje in kaj pomaga ... Počitek od dejavnosti, ki povzroča težave, protivnetna zdravila, nežno raztezanje brez bolečin, uporaba toplote na bolečem območju,  ortopedski vložki.

Preventiva? Ustrezno ogrevanje pred vadbo in dobro in močno jedro (trebušne mišice, glutealne mišice itd.).

To pa itak vemo: s hrbtom ni heca, zato takoj k strokovnjaku za hrbet.

Bolečina v rami

Do poškodbe rame lahko pride pri vsaki dejavnosti, ki zahteva veliko gibanja nad glavo.

Zakaj se to zgodi? Prekomerna uporaba in obremenitev rame,  nategnjena rotatorna manšeta, slab nadzor nad gibi in predvsem zavedanje, kaj se med gibanjem dogaja  nad ramenskimi in lopatičnimi mišicami

Znaki poškodbe. Bolečina, šibkost, togost.

Zdravljenje je lahko, da uporabite metodo RICE (počitek, led, kompresija in dvig poškodovanega uda),  in stopenjski rehabilitacijski program za krepitev mišic rame in lopatice.

Poškodbe se lahko obvarujemo s krepitvijo mišic s specifičnimi vajami pred športno dejavnostjo.

Vendar je nujno, da vam jih predstavi fizioterapevt ali vrhunski trener.

Tekaško koleno

Žal poškodbe kolena predstavljajo približno 55 odstotkov vseh športnih poškodb. 

Nestabilnost zgoraj in spodaj bo povzročila trpljenje kolenskih sklepov. Noge so vaša osnova, in če se čudno zibajo, bodo kolenski sklepi verjetno plačali ceno. Če je v bokih in medenici nestabilnost, ta slabi dražljaj takoj vpliva na kolenski sklep.

Kolenski sklep se lahko zaradi nezadostne rotacijske stabilnosti, na primer zaradi obrata kolena navznoter, premakne. Vse to lahko vodi do »tekaškega kolena«.

Vzroki: šibka štiriglava stegenska mišica, ki je velika in zelo pomembna, zategnjenost povezanih mišičnih skupin, neravnovesje okoli kolena, slab nadzor medenice, napačna  ali obrabljena športna obutev, preobremenitev.

Znaki za poškodovano koleno so nelagodje v kolenu in ob straneh kolena, zlasti pri globokem upogibu kolena ali dolgotrajnem sedenju, otekanje kolena, bolečina je še posebej opazna pri vzpenjanju po stopnicah.

Pomagajo počitek, zdravila proti bolečinam in vadba za moč. 

Ko ponovno začnete s treningom, poskrbite, da se pravilno ogrejete, nato pa si na koleno za približno 20 minut položite led.

Preprečevanje? Nosite dobre čevlje in zamenjajte obrabljene, modro spreminjajte svoj program teka ali vadbe, izberite mehkejšo tekaško površino, na primer tartan ali makadam,, namesto trdega pločnika, z vadbo z ustrezno težo okrepite mišice kvadricepsa in glutealne mišice. Počivajte, ustavite se, preden ste utrujeni. Pred tekom, med njim in po njem ostanite hidrirani,pred in po aktivnosti se raztegnite.

Še enkrat: kolenski sklep je največji sklep v telesu in je enakovreden kompleksnemu vrtljivemu tečajnemu sklepu. Dolga stegenska kost (stegnenica) in golenična kost (golenica) delujeta kot vzvod za povečanje sil, ki delujejo na kolenski sklep.

Tako lahko nepravilna obremenitev hitro povzroči bolečine v mišicah in tetivah v kolenskem sklepu.

Več vam lahko razloži kineziolog – priporočamo.

Vnetje Ahilove tetive

Vnetje Ahilove tetive je pogosta bolezen pri tekačih in športnikih, ki se ukvarjajo s športi, pri katerih je potrebno veliko skakanja.  Ahilova tetiva je zelo močna, vendar ni posebej prožna, zato je nagnjena k mikroraztrganinam, ki povzročajo vnetje. Včasih smo se tekači od vseh poškodb najbolj bali prav poškodbe Ahilove tetive.

Vzroki za poškodbo so  slaba biomehanika stopala in napačna obutev.

Znaki poškodbe so bolečina v zadnjem delu gležnja, tik nad peto, zlasti pri poskusu dviga prstov, občasno otekanje

Zdravljenje zahteva takojšnjo uporabo metodo RICE, nesteroidna protivnetna zdravila, nežno raztezanje mišic, raztezanje ob steni, dvigovanje prstov na nogah in nežno iskanje ravnotežja.

Poškodbo lahko preprečimo z ogrevanje pred raztezanjem, in vaje, ki krepijo mečne  mišice.

Zvin gležnja

To se zgodi, ko  se stopalo nenamerno zasuka navznoter, in se nategnejo in pretrgajo vezi na zunanji strani gležnja.

Zvin gležnja je skoraj neizogiben pri športih, ki zahtevajo specializirane gibe stopal, kot so skoki, hitro obračanje in sprint.

Znaki poškodbe so takojšnja bolečina na mestu poškodbe, otekanje okoli zunanjega dela gležnja, poškodovano območje postane občutljivo in nestabilno.

Zdravljenje zahteva takojšnjo uporabo metode RICE za 48 do 72 ur, nesteroidna protivnetna zdravila po 24. Nesteroidna protivnetna zdravila so več kot le sredstva za lajšanje bolečin, med zdravljenjem pomaga nošenje opornic za gleženj, po ozdravitvi povečajte nadzor nad gležnjem z vajami za ravnotežje.

Kako se poškodbi ogniti? Redne vaje za krepitev mišic okoli gležnjev.

Če smo pri zvinu gležnja nemarni ali neučakani, si lahko pridelamo kronično poškodbo za vse življenje.

    

Napetost v dimljah

Dimeljska bolečina predstavlja kar  16 odstotkov vseh poškodb v športu in je med najpogostejšimi poškodbami v športih. Še posebno pogosta je pri športih, ki vključujejo visoke obremenitve med tekom, hitre spremembe smeri in brcanje. Dimeljska bolečina velja za trdovratno bolečino, ki se pogosto ponavlja.

Vzroki so prekomerna uporaba mišic, nenaden zdrs, napenjanje zaradi preobremenitve mišice.

Simptomi so ostra bolečina, otekanje, modrice na notranji strani stegna.

Zdravljenje zahteva takojšnjo uporabo metode RICE, protivnetna zdravila po 24 urah, pred vrnitvijo k športni aktivnosti opravite program raztezanja in krepitve, čim prej začnite z brezbolečinsko aktivnostjo za mišico.

Za preprečevanje je nujno, da pred športno aktivnostjo izvajate raztezne in ogrevalne dejavnosti, 

Zato naj bo prvi cilj postopno povečevanje ravni dejavnosti.

                                                                     ***

Trenutna poškodba, s katero se spopadate, ni večna. Je začasna in z nekaj dela in pozornosti boste kmalu spet tekli. Ne zgodi se vsak dan, da bi se poškodovali – če se, pa si za vrnitev vzemite vsak dan posebej.