%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Prehod na tek iz drugih športov

21. 5. 2024

Piše: Primož Kališnik

Tek je lahko odličen nov šport, če k njemu pristopimo z razumevanjem in pripravo

Pogosto se zgodi, da se ljudje, ki so se ukvarjali z drugimi športi, odločijo postati tekači. Seveda, tek je lep in skoraj nič se ne more primerjati z njim. Vendar se novinci v teku pri prehodu v novo obliko rekreacije lahko soočajo z več specifičnimi izzivi. Potrebno je prilagajanje na drugačne obremenitve in na novo obliko gibanja.

Tek ima svojstvene zahteve, ki se razlikujejo od drugih športov, kot so košarka, nogomet ali plavanje. Pri teku tekač ustvarja ponavljajoče obremenitve na nogah, sklepih in spodnjem delu hrbta; to lahko - če telo ni ustrezno prilagojeno - povzroči poškodbe.

Pri ljudeh, ki so bili prej uspešni v drugih športih, lahko tek povzroči poškodbe zaradi preobremenitve. Nekdanji športniki imajo pogosto močan tekmovalni duh in morda želijo prehitro doseči visoko raven tekaške zmogljivosti, kar lahko vodi do poškodb, kot so plantarni fasciitis, vnetja pokostnice, bolečine v kolenu (npr. tekaško koleno) in poškodbe ahilove tetive. Zaradi neprilagojenosti na specifične tekaške obremenitve lahko žal pride do poškodb.

Pojavijo se lahko nepričakovane težave z vzdržljivostjo in aerobno kondicijo. Športi, ki zahtevajo kratke, intenzivne napore, ne razvijajo enake vrste aerobne vzdržljivosti kot tek na dolge razdalje. Čeprav so novi v teku lahko v dobri fizični kondiciji, morda nimajo dovolj razvite aerobne vzdržljivosti za daljši tek. Govorimo lahko o pomanjkanju aerobne baze: razvoj dobre aerobne baze zahteva čas, zato se lahko novinci v teku srečujejo s hitrim utrujanjem in težavami pri vzdrževanju daljšega teka.

Nastanejo lahko novi psihološki in mentalni izzivi. Tekaški treningi so lahko monotoni v primerjavi z bolj dinamičnimi ekipnimi športi ali tistimi z različnimi vrstami gibanja. Potrebna je nova in močna motivacija. Doseganje tekaških ciljev zahteva potrpežljivost in postopno napredovanje, kar je lahko frustrirajoče za nekdanje športnike, vajene hitrejših dosežkov.

Nujni sta tudi prilagoditev prehrane in hidracije. Tek na dolge razdalje zahteva specifično prehransko strategijo, ki morda ni enaka kot pri drugih športih. Pomemben je vnos ogljikovih hidratov za energijo ter pravilna hidracija. Tek porabi veliko energije, kar lahko zahteva prilagoditev prehrane za zadosten vnos kalorij in hranil.

Nova oprema in tehnika. Čeprav je tekanje osnova za vsak šport in povsod uporabljamo obutev, v kateri lahko malo tečemo, je daljše tekanje nekaj novega. Uporaba neustrezne tekaške obutve lahko vodi do poškodb. Potrebno je najti pravilno obutev glede na tip stopala in način teka. Tek zahteva specifično tehniko in držo, ki ju je potrebno pravilno osvojiti, da se preprečijo poškodbe in izboljšajo zmogljivosti.

Seveda se pojavijo nove oblike in načini vadbe. Prehod iz športa z bolj strukturiranim treningom na samostojen tek zahteva prilagoditev treninga in vnos raznolikosti (npr. intervalni trening, dolgi teki, regeneracijski teki). Morda je za nove v teku, tudi če so bili uspešni v drugih športih, koristno, da se pridružijo tekaškim klubom ali skupinam, da bi ohranili motivacijo in prisluhnili nasvetom izkušenih tekačev, še bolje pa trenerjev.

Razumevanje novega športnega izziva in pravilna prilagoditev lahko pomagata nekdanjim športnikom, da uspešno preidejo v tekaški svet in uživajo v novem športu brez nepotrebnih poškodb ali slabe volje.

Prehod na tek iz različnih športov

Prehod na tek je lahko bolj ali manj enostaven, seveda pa je odvisno od vrste športa, s katerim se je oseba prej ukvarjala. Prehod na tek je iz nekaterih športov relativno enostaven, so pa tudi športi, kjer je prehod v tekaške copate bolj zahteven. Športi, ki že razvijajo dobro aerobno kondicijo in vzdržljivost, omogočajo lažji prehod na tek.

Najbolj enostaven prehod na tek je iz športov, kot so:

Kolesarjenje: kolesarji imajo že razvito dobro aerobno kondicijo, kar olajša prehod na tek. Kolesarjenje krepi mišice nog, kar je koristno pri teku, saj imajo vzdržljivost.

Plavanje: plavanje pomeni kardiovaskularno kondicijo, gre tudi za celostno moč, saj plavanje krepi celotno telo, kar pomaga pri vzdrževanju dobre tekaške forme.

Smučarski tek: smučarski tek in tek povezujejo podobni gibi, saj so gibi pri teku na smučeh podobni tistim pri teku. Tek na smučeh razvija dobro aerobno kondicijo in vzdržljivost, kar je za tek nujno.

Veslanje: veslači imajo odlično aerobno kondicijo in močne noge. Veslanje krepi celotno telo, kar je zelo koristno za tekače.

Pohodništvo: tudi pohodniki in planinci imajo dobro razvito vzdržljivost in kardiovaskularno kondicijo, gre za gibanje po različnih terenih, kar je koristno za tekače.

Najbolj zahteven prehod na tek je iz športov, kot so:

Dviganje uteži (bodybuilding, powerlifting): ti športi poudarjajo eksplozivno moč in kratkotrajne napore, ki niso neposredno povezani s tekom. Zaradi velike mišične mase in moči lahko pride do težav s prilagoditvijo na ponavljajoče se obremenitve pri teku. Tveganje za poškodbe je torej večje.

Gimnastika: gimnastičarji so vajeni eksplozivnih in kratkotrajnih gibov, gimnastika zahteva drugačno uporabo mišic in koordinacijo kot tek.

Rokomet, košarka, nogomet: ti športi vključujejo predvsem veliko kratkih sprintov in hitrih sprememb smeri, kar je drugače kot dolgotrajno, enakomerno gibanje pri teku. Prehod na dolgotrajno in enakomerno obremenitev, če ni pravilno izveden, lahko povzroči poškodbe.

Borilne veščine (judo, karate, boks): čeprav so ti športniki na splošno med najbolje celostno pripravljenimi, borilne veščine vključujejo eksplozivne gibe in anaerobno vzdržljivost, kar je drugače kot pri teku na dolge razdalje. Ti športi zahtevajo drugačno uporabo mišic, gre za različno obremenitev mišic, kar lahko oteži prehod na tek.

                                                                         ***

Pri prehodu na tek so ključnega pomena postopnost, pravilna tehnika ter pravilna izbira opreme, predvsem obutve. Priporočljivo je tudi vključevanje vaj za moč, gibljivost in stabilizacijo, da se telo pravilno prilagodi novim obremenitvam.

Če sklenemo misli in ponovimo: tek je lahko odličen nov šport za športnike iz drugih disciplin, vendar je pomembno, da pristopijo k njemu z razumevanjem in pripravo. S pravilno tehniko, postopnim napredovanjem in poslušanjem svojega telesa lahko športniki uspešno preidejo v tek in izkoristijo njegove številne prednosti.

Ker je tako lepo, je nazaj potem kar težko …