%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Na poti do zlatega znaka VW Ljubljanskega maratona

9. 10. 2022

Verjamem, da se tekaški svet ne ohlaja, se je pa pred pandemijo korona virusa dogajala inflacija tekaških prireditev na eni strani, in pomanjkanje atraktivnosti prireditev na drugi. V teku ni neke posebne romantike, je neizprosen intimni boj samega s seboj, predvsem pa igra odločitve ali popuščanja, vztrajnosti ali predaje. Žene nas pravzaprav občutek, ko je že vsega konec. Vse ostalo je goltanje suhega, trdega kruha, pa vendar to prinaša neizmerno samouresničitev. In sprostitev. In seveda všečke. Ali pa le beg pred soočenjem z izzivi. Za vsakega se najde nekaj.

Združenje za rekreativne in cestne teke

V Sloveniji imamo Združenje za rekreativne in cestne teke (http://slovenska-atletika.si/zdruzenje-za-rekreativne-teke/), čigar namen je zagotavljanje popularizacije teka, atletike ter pogojev za najširšo družbeno podporo rekreativnim tekom. Lahko bi temu tudi rekli, da so naredili združenje tekaških prireditev, ki zagotavljajo določene standarde kakovosti, ki jim gre zaupati. Bravo, super ideja Atletska zveza Slovenije! Sedaj pa ločimo seme od plevela. Zdi se mi, da dlje od velikega združenja in fotografij nasmejanih obrazov vse skupaj ni šlo. Škoda. No, morda se pa motim. To bi bil velik korak naprej, predvsem za tekače. In za tekaški posel. Saj menda ne delamo zgolj za dober občutek, za sendvič in jogurt. Ali pač?! Visoki standardi kakovosti namreč ustvarjajo motivacijo za organizatorje, da potencialno dvigujejo tekaški show business in tako ustvarjajo dodano vrednost za tekače, organizatorje, sponzorje in medije. Industrija teka se tako pretvarja v izjemno doživetje, v nasprotnem primeru je to zgolj trasiranje dirke in pobiranje štartnine.  

Mali kraški maraton :: www.kraskimaraton.si

Istrski maraton :: www.istrski-maraton.si

Maraton treh src :: www.maraton-radenci.si

Tek štirih mostov :: www.tekstirihmostov.si

Nočna 10ka :: www.nocna10ka.net

Bovec maraton :: www.bovecmaraton.si

Konjiški maraton :: www.konjiskimaraton.si

Ljubljanski maraton :: vw-ljubljanskimaraton.si

Rekreativni tekači v povprečju na leto za tekaški hobi namenijo 233 eur, udeležijo pa se treh tekaških prireditev na leto. (Hostnik, 2013). Te ugotovitve sem zbral v raziskavi, kjer je bilo zajetih 1.300 anketirancev. Res je tudi, da se je tekaška scena v zadnjih letih precej preoblikovala, pa vendar je določeno dejstvo s katerim lahko nadaljujemo razpravo. Špekuliram z oceno na podlagi lastnih izkušenj, bi danes ta znesek znal biti celo nekoliko višji. 

Povprečen tekač se udeleži dveh do treh prireditev na leto. Tekaških dogodkov je v Sloveniji in drugod po tujini verjetno več kot maratonskih tekačev. A le redke prireditve izpolnjujejo standarde kakovosti organiziranja tekaških prireditev. Rekreativni tekač se tako udeleži prijetnega teka v svojem kraju, še kakšne večje prireditve in tudi dogodka na drugem koncu Slovenije, ali celo sveta. Izpadejo pa ostale kakovostno organizirane tekaške prireditve, ki spadajo v okvir združenj, ki zagotavljajo določene standarde kakovosti. V poplavi se je težko odločiti za pravo smer plavanja. Ampak saj smo na odprtem trgu, vsak vzame kar želi. Torej zakaj vznemirjenje?!

avtor: Aleš Hostnik