%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Tek in bolečina v hrbtu

16. 5. 2024

Piše: Primož Kališnik

Poškodbe so naš najboljši učitelj – a v tako šolo si tekači ne želimo

Tek z bolečinami v hrbtu je lahko tvegan; kako zelo, je odvisno od vzroka bolečine, njene resnosti in okoliščin. Splošno pravilo, ki nas tekače nikoli ne razveseli preveč, je, da bi, če se pojavi bolečina v hrbtu, morali prenehati s tekom.

Bodrile velike misli o teku so, kadar govorimo o bolečinah v hrbtu, lahko nevarne. Kot tista, da je bolečina začasna, prekinitev teka pa večna … Ja, saj se lahko konča tudi tako – če se na bolečine požvižgamo.

Bolečina je seveda del teka, je skorajda njegova neizogibna spremljevalka - vendar pa je trpljenje in vztrajanje pri teku s hudimi bolečinami v hrbtu povsem nepotrebno. Ničesar pametnega ne dokazuje. In veliko nespametnega.

Tekači pogosto neradi poslušamo strokovnjake, ko govorijo o tem, kaj je zdravo in kaj ne, a ker smo kdaj že slišali, da se je treba gibati tudi, če nas kaj boli, ne čakamo, da se nam stanje izboljša, preden spet stečemo, ampak stečemo, preden se nam stanje izboljša.

Ameriška klinika Mayo in druge ugledne zdravstvene organizacije običajno res priporočajo gibanje in vadbo kot pomemben del zdravljenja bolečin v hrbtu, vendar s prilagoditvami glede na stopnjo bolečine in individualne potrebe. Pri blagih bolečinah v hrbtu, ki ne povzročajo omejitev pri gibanju, je običajno priporočljivo ostati aktivni. Gibanje, kot je hoja ali plavanje, lahko pomaga zmanjšati togost mišic, izboljšati pretok krvi v prizadetem predelu ter okrepiti mišice hrbta, kar lahko prispeva k hitrejšemu okrevanju.

A pri bolj intenzivnih bolečinah, ki omejujejo gibanje ali povzročajo nelagodje, je lahko potrebno začasno omejiti določene aktivnosti.

Ne glede na stopnjo bolečine je sicer zares pomembno, da ostanemo čim bolj aktivni. Dolgotrajna nedejavnost lahko prispeva k poslabšanju bolečin v križu in zmanjša funkcionalnost hrbtenice in mišic.

Ključno je poslušati svoje telo, se izogibati dejavnostim, ki poslabšajo bolečino, in se osredotočiti na aktivnosti, ki prinašajo olajšanje in spodbujajo okrevanje. S pravilnim pristopom k vadbi in gibanju lahko pomagamo zmanjšati bolečino v hrbtu, okrepimo hrbtne mišice in izboljšamo splošno stanje hrbtenice.

Bolečina je signal, ki ga ne smemo prezreti

Stvari so torej preproste: tek je lahko nevaren, če je bolečina huda ali se med tekom stopnjuje, če omejuje sposobnost hoje ali izvajanja osnovnih vsakodnevnih dejavnosti, in če se bolečina pojavlja skupaj z drugimi simptomi, kot so šibkost, odrevenelost ali težave z nadzorom mehurja ali črevesja.

Tek z bolečinami v hrbtu lahko poslabša zdravstveno stanje in poveča tveganje za nadaljnje poškodbe. Čeprav lahko blage bolečine v hrbtu včasih med tekom ali po njem izginejo, je pomembno upoštevati znake, ki nam jih pošilja naše telo, zato ga nikakor ne silimo v napore, če se bolečina ponavlja ali poslabšuje.

Če vas boli v hrbtu in se sprašujete, ali je varno teči, je samo ena varna pot: priporočljivo je, da se posvetujete s športnim zdravnikom ali strokovnjakom za zdravje; tudi kineziologi in fizioterapevti z izkušnjami z delom s tekači imajo lahko dragocene izkušnje. Lahko vam pomagajo ugotoviti vzrok bolečine, oceniti tveganja in priporočiti ustrezno zdravljenje ter načrt vadbe, ki bo najbolje ustrezal trenutnemu stanju, našim potrebam, pa tudi športnim ciljem. Kot so že kdaj zapisali: realno zastavljeni cilji in kakovostna vadba sta precej verjetno lahko preganjalca bolečin v hrbtu. No, ne pa edina …

In kakšni so praktični nasvete tekačem, ki se soočajo z bolečinami v hrbtu? Še enkrat: posvetovanje s strokovnjakom za zdravje, kot je fizioterapevt ali zdravnik specializiran za športno medicino, da se določi osnovni vzrok bolečin v hrbtu. Identifikacija dejavnikov, kot so mišična nesorazmerja, slaba drža ali težave s hrbtenico, lahko pomaga pri oblikovanju ustreznejšega načrta zdravljenja.

Morda bo za lajšanje bolečin v hrbtu potrebna sprememba ali prilagoditev tekaške tehnike. To lahko vključuje ohranjanje nevtralne drže hrbtenice, izogibanje pretiranemu vrtenju ali upogibanju trupa med tekom, pravilen dotik stopala s podlago in prilagoditev dolžine koraka.

Krepitev mišic sredice, jedra, je pogosto poudarjena kot ključna strategija za obvladovanje bolečin v hrbtu pri tekačih. Vaje za izboljšanje stabilnosti in podpore hrbtenici med tekom so čudežne! Raje pa jih poiščite skupaj s strokovnjakom in jih ne kopirajte nekje s spleta.

Zelo koristno je tudi kombiniranje različnih vadbenih metod, saj to pomeni zmanjšanje ponavljajočega se vpliva teka na hrbet. Plavanje, kolesarjenje ali joga lahko pomagajo ohranjati kardiovaskularno kondicijo, hkrati pa dajejo hrbtu premor od obremenitev, ki nastajajo pri teku.

Da se izognemo poslabšanju bolečin v hrbtu, strokovnjaki poudarjajo pomen postopnega povečevanja dolžine teka in njegove intenzivnosti. Priporočajo strukturiran načrt vadbe, ki vključuje dneve počitka in uporabo raznolike vadbe, kar preprečuje poškodbe zaradi preobremenitve.

Nošenje ustrezne tekaške obutve, ki zagotavlja zadostno podporo in blaženje, je ključno za tekače z bolečinami v hrbtu. Zato je tako pomembna izbira prave vrste čevljev glede na tekačevo individualno biomehaniko in anatomijo stopala.

Za tekače je torej ključno, da poslušajo svoje telo in ne ignorirajo znakov nelagodja ali bolečine. Nujno je, če želimo dolgo teči, se pravi pozno v starost, da tekači vemo, kdaj naj si vzamemo odmor, kako prilagoditi intenzivnost vadbe in kdaj je nujno poiskati zdravniški nasvet, če bolečina v hrbtu vztraja ali se poslabša.

Tudi vključevanje strategij za okrevanje, kot so uporaba valjčka za masažo, raztezanje in masaža, lahko pomagajo omiliti napetost mišic in preprečiti togost v hrbtu. Dobro okrevanje po teku spodbuja celjenje mikropoškodb in zmanjšuje tveganje za prihodnje poškodbe.

S sledenjem tem nasvetom in vključevanjem nasvetov strokovnjakov lahko tekači učinkovito obvladujejo bolečine v hrbtu in še naprej uživajo v koristih teka, hkrati pa zmanjšujejo tveganje za nadaljnje poškodbe.

Bolečina v hrbtu ni zgolj fizično stanje

Vendar pa ne gre pozabiti še nečesa. Povezava duha in telesa je močno orodje pri zdravljenju bolečin v hrbtu.

Bolečina v hrbtu ni zgolj fizično stanje; gre za kompleksno prepletanje fizičnih, čustvenih in psiholoških dejavnikov. Strokovnjaki za zdravljenje bolečin v hrbtenici poudarjajo medsebojno povezanost uma in telesa, kar nakazuje, da lahko na bolečine v hrbtu vplivajo čustva, raven stresa in psihološki dejavniki, kot sta anksioznost ali depresija. Tak sodoben pogled izpodbija konvencionalno razumevanje bolečine v hrbtu kot zgolj fizične bolezni in nas tekače spodbuja k temu, da razmislimo o celostni naravi svojega dobrega počutja in da naj, da bi dosegli trajno olajšanje in ozdravitev, skušamo razumeti tako fizične kot čustvene vidike svojega počutja.

Tudi bolečine v hrbtenici.

Zato je morda dobro tekaško napotilo, da tečemo dovolj hitro, da pridemo na cilj, a dovolj počasi, da ga slednjič tudi zares vidimo. Da ne končamo s spoznanjem, da so poškodbe naši najboljši učitelji.

In dobro je, da imamo v Sloveniji veliko strokovnjakov, ki se spoznajo na hrbtenico, in ob tem tudi razumejo šport. To zadnje je namreč zelo pomembo.