%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Tekaški ples v dežju

15. 5. 2023

Piše: Primož Kališnik

Deževno vreme naj ne zaustavi našega veselja

Tek v dežju je vadba, terapija in prhanje - vse naenkrat.  "Če  se človek lahko drži treninga čez dolga leta, potem moč volje ni več težava. Dežuje? To ni pomembno. Sem utrujen? To ni pomembno. Preprosto moram," je dejal o teku v težkih pogojih in tudi dežju eden največjih tekačev vseh časov,  Emil Zatopek.

Tudi človeški velikan. "Zmaga je velika stvar, a prijateljstvo vseh ljudi je še veliko večje." Pokukajte v zgodovino in skupaj z Emilom boste veliko lažje tekli, verjemite!

Začeti in obstati

Kot je to pač v življenju,  začetki so najtežji – in tudi najtežji del teka v dežju je čisti začetek. Ko stopimo v mokro … Ko pa stečemo in pridemo na delovno temperaturo, bomo v teku morda celo uživali. Hkrati se boste ob teku v dežju počutili trmasti in nepremagljivi, morda celo malo barabinski, na dober način …. Bičanje kapelj in vetra v obraz lahko v tekaču vzbudi tisti težko opisljivi občutek nepremagljivosti. Ne le za tek, za življenje nasploh.

No, kljub vsemu  tek v dežju ni nujno užitek, zato je treba poskrbeti, da bodo naši teki v deževnih dneh kar se da varni.

Zlato pravilo je, da nikoli ne tečemo med bliskanjem in v nevihti. Noben tek ni vreden tveganja, da nas zadene strela.

Izberite oblačila, tista vrhnja, ki so zelo svetle ali svetle barve in imajo odsevne trakove. Zlasti, če tečete po cestah …

Tekaška kapa s senčnikom je v dežju zlata vredna. Dežju  bo preprečila dostop do obraza, tako da boste lahko videli pod noge. Pri izbiri tekaške kape upoštevajte temperaturo in druge razmere. Če je toplo in deževno, nosite kape iz materiala, ki diha,  z veliko prezračevanja, da se ne pregrejete.

Oblačila … Če je hladno, deževno in vetrovno, izberite debelejše materiale. Če je zelo hladno in deževno, boste morda morali obleči celo več plasti. Najpomembnejša plast je tista, ki je najbližje telesu, nujna je tehnična tkanina, ki odvaja vodo in znoj stran od kože.

Zunanja plast naj bo vetru in vodi odporna jakna ali telovnik. V dežju nikoli ne uporabljajte bombaža, saj se ta strahovito napije vode. Velja tudi za bombažne nogavice.

Moker, a varen korak

Pretirano oblačenje je ena od največjih napak, ki jih tekači naredijo, ko se odpravijo na tek v dežju. Oblecite se glede na temperaturo, kot da bi bil suh dan. Žal tudi oblečeni v več  plasti ne boste ostali suhi. Če imate na sebi preveč plasti, boste brez potrebe nosili le še več mokrih in težkih oblačil.

V dežju pa se zanesite na stare tekaške copate - najboljši čevlji za tek v dežju so delno odvisni od tega, na kakšno vrsto teka se boste odpravili. Vodoodporni čevlji so boljši, če nameravate teči po cesti, niso pa tako dobri, če se ukvarjate s tekom po stezi, pa žal tudi ne, če boste  tekli skozi potoke in luže – ker voda iz njih ne bo odtekala. .

Če dežuje brez sramu obujte starejše copate  in nogavice.

Če tečete v dežju, in to dlje časa, se namažite z vazelino na delih telesa,  kot so stopala, notranja stran stegen, pazduhe, linije športnega modrčka (ženske) in bradavice (moški), in tako preprečite odrgnine.

Vedno morate biti pozorni, kam postavljate noge, vendar tek v dežju pomeni, da morate biti še posebej previdni, saj je cesta ali steza spolzka. Ključno je, da delate majhne korake in ste resnično pozorni na svojo nogo, podobno kot bi tekli po ozkih gorskih stezah, kjer  je na njih lahko veliko korenin, kamenja ali vej, ob katere se lahko spotaknete.

Poizkušajte se izogibati stopanju v luže, kolikor je le mogoče. Nikoli ne veste, kaj skrivajo … Tekaški copati in stopala bodo zaradi dežja seveda mokri, vendar bodo popolnoma premočeni, če boste stopili v veliko lužo. Zvit gleženj je še veliko hujša stvar.

Ko končate tek, vam bo morda toplo, vendar poskrbite, da se hitro preoblečete iz mokrih oblačil. Ko ste mokri, ste izpostavljeni večjemu tveganju za podhladitev, kar pomeni znižanje telesne temperature.

Ko se vrnete z mokrega teka, sezujte tekaške copate in jih napolnite s  časopisnim papirjem. Star,  a učinkovit trik.  Papir pa odvaja vlago, čevlji pa ohranijo obliko. Če boste obutev sušili s preveč umetne toplote,  lahko izgubijo obliko, in naslednjič boste imeli »nove« čevlje.

Najverjetneje se vam bodo zelo slabo prilegali …

Včasih med tekom v dežju začutimo, da tečemo počasneje, kot bi si želeli.  Kaj bi ob tem rekel veliki Emil Zatopek ? "Včasih začutim tisto  staro željo po hitrosti. Takrat mi telo pove, da je staro 50 let. Namesto tega izberem lažjo pot."

Mi nismo olimpijski zmagovalci, tečemo za užitek. Užitek za veselje ne potrebuje hitrosti, le dobro počutje.