%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

Tekaški center

Zakaj smo zaradi teka srečnejši

18. 4. 2023

Primož Kališnik, Delo/Polet

Zaradi večjega samospoštovanja, ki ga gradimo s telesno vadbo

Da tek izboljšuje življenje in nas dela srečnejše, je najbrž najbolj splošen odgovor navdušenega tekača na vprašanje, zakaj teče.

Telesna vadba, tudi tek, sprošča v možganih endorfine; to vedo celo oni, ki ne tečejo. Kaj se zgodi? Endorfini delujejo kot naravna droga, zaradi katere smo bolj energični, živahnejši in bolj pozorni in, da, srečnejši. Endorfini in tekači? Endorfini se lahko sprožijo med tekom, po vadbi ali v obeh primerih, na splošno pa temu pravimo "tekaška omama " ali "tekaška zadetost."

Tekaška omama je kratkotrajno, globoko evforično stanje med ali po intenzivni vadbi. Sliši se tako vabljivo, da si zadevo velja ogledati podrobneje, kar pa prinese nekoliko drugačno resnico ...

Kaj se med tekom dogaja z našim telesom in možgani? Ko začnete teči, telo doživi prehod v novo stanje: dihanje lahko postane težje, utrip pa se pospeši, saj srce močneje črpa kri, da bi prepeljalo kisik v mišice in možgane.

Kot rečeno, ko začnemo teči, telo sprošča hormone, imenovane endorfini. To so tiste kemikalije, ki povzročajo "tekaško omamo". Raziskave so pokazale, da je tak tekaški užitek precej redek, saj ga večina športnikov nikoli ne doživi. Mnogi tekači na dolge proge se po koncu dolgega teka počutijo zgolj izčrpane ali celo slabotne, ne pa blažene.

Zdaj pa k pojasnitvi mita o endorfinih. Čeprav endorfini pomagajo preprečevati bolečino v mišicah, znanstveniki menijo, da je malo verjetno, da endorfini v krvi prispevajo k evforičnemu občutku ali kakršni koli spremembi razpoloženja. Raziskave namreč kažejo, da endorfini ne prehajajo krvno-možganske pregrade. Ups, kaj pa zdaj?

Za sproščen občutek po teku so lahko krivi endokanabinoidi - biokemične snovi, ki so podobne konoplji, vendar jih telo proizvaja samo.

Vadba poveča raven endokanabinoidov v krvnem obtoku. Za razliko od endorfinov se endokanabinoidi zlahka premikajo skozi celično pregrado, ki ločuje krvni obtok od možganov, kjer ti nevromodulatorji, ki izboljšujejo razpoloženje, spodbujajo kratkoročne psihoaktivne učinke, kot sta manjša tesnoba in občutek miru.

Skoraj vsak tekač po teku doseže boljše razpoloženje, večina tekačev pa bo priznala in povedala, da je njihovo razpoloženje bolj mračno, kadar ne tečejo.

Naj bodo endorfini ali endokanabinoidi, samo da deluje.

Ko smo močnejši

Če tečemo, postanemo lastniki boljše telesne pripravljenosti, zaradi česar se počutimo močnejše in se lažje spopadamo z izzivi, ki se nam postavijo na pot. Boljša telesna pripravljenost nas ne spremeni le fizično, ampak tudi psihično. Zaradi teka se počutimo močnejši in to vodi k boljšemu razpoloženju.

Pri začetnikih bo tek povečal moč mišic, saj se telo prilagaja na novo dejavnost. Ko tekač pri vadbi sčasoma doseže enakomeren tempo teka, se moč ne bo več povečala.

O ciljih in poti

Tek in tekmovanja nam omogočajo, da si postavimo cilje. Ljudje smo veliko bolj srečni, kadar si prizadevamo za dosego cilja, ne glede na to, ali ga potem dejansko dosežemo ali ne.

Postavljanje ciljev nam lahko pomaga preteči maraton, doseči najhitrejši čas na tekmi ali preteči daljšo razdaljo, kot smo jo kdaj koli prej. Ko si zastavimo tekaške cilje, nas to motivira in ohranja na pravi poti. Ti cilji so lahko kratkoročni ali dolgoročni in temeljijo na različnih vidikih, ki so povezani s športnikom.

Zdi se, da je prav postavljanje cilja in dejavno prizadevanje zanj tisto, kar sproži srečo. Doseganje cilja je seveda čudovito, vendar je pot do cilja tista, ki vodi do največje sreče.

Tako dobra družba smo!

Čeprav je tek individualni šport, je tekaška skupnost zelo družabna skupina. To dejstvo se morda zdi protislovno, vendar tekači zelo podpiramo drug drugega in smo dejansko zelo družabni. Tek s prijatelji ali virtualno komuniciranje z drugimi tekači nam lahko zagotovi podporno socialno skupino. Ljudje smo na splošno srečnejši (zlasti ženske), če čutimo močne socialne vezi. To ne ne pomeni, da moramo imeti tekači veliko družbeno skupino, v katero smo vključeni, ampak je dovolj že peščica dobrih tekaških prijateljev, da se počutimo povezane in zato srečnejše.

Tek z ljudmi, ki jih poznamo, je odličen način za mreženje in neformalno vzpostavljanje poklicnih odnosov. Z drugimi tekači pa bomo razvili tovarištvo, ki ga je težko ponoviti v pisarni ali drugem delovnem okolju.

Samozavest in samopodoba

Tek tudi izboljša samozavest. Povečanje količine endorfinov, boljša telesna pripravljenost, prizadevanje za dosego cilja in krepitev socialnih vezi - vse to skupaj prispeva k večji splošni dobri samopodobi.

Tu se morda velja pomuditi ...

Redna telesna vadba, zlasti tek, prinaša številne koristi za duševno zdravje, med katerimi je tudi samozavest.

Zakaj smo zaradi teka bolj samozavestni?

Tek zmanjšuje anksioznost. Tesnoba je najpogostejša duševna bolezen. Ne glede na to, ali se spopadate z blago ali hudo anksioznostjo, verjetno veste, da zaradi nje niste najbolj samozavestna različica sebe.

Glede na raziskave telesna vadba ustvarja nove možganske celice in splošni vzorec umirjenosti v možganskih predelih.

Obstaja pomembna povezava med postavljanjem ciljev in samozavestjo. Ne glede na to, ali tečete dva kilometra ali trenirate za maraton, je znanost dokazala, da postavljanje in doseganje ambicioznih ciljev vpliva na raven sreče in s tem povečuje vašo samozavest.

Tek izboljša razpoloženje že po zelo kratkem času. Ne, ni vam treba vsak dan teči tri ure, da bi občutili njegove učinke na duševno zdravje. Kot lahko potrdi vsakdo, ki se je kdaj odločil za tek kot način sproščanja stresa, se zelo hitro izboljša splošno razpoloženje.

Čeprav ni zagotovljeno, da bo pet minut teka takoj dvignilo raven vaše samozavesti, so srečni ljudje na splošno bolj samozavestni - in obratno.

Tek tudi izboljša spomin. Redna telesna vadba odlična za kognitivne funkcije. Aerobna vadba ne le, da ščiti starajoče se možgane, temveč tudi izboljšuje miselne sposobnosti.

Ne glede na to, ali vas že skrbi ohranjanje spomina na starost ali ne, so močne miselne sposobnosti na kratek rok za samozavest vsekakor nujne.

Tek pomaga pri boljšem spanju. Zelo težko je biti najboljša in samozavestna različica samega sebe, če ne spite dovolj. Pri ljudeh, ki se 150 minut na teden ukvarjajo z zmerno do intenzivno vadbo, se kakovost spanja izboljšala za 65 odstotkov, čez dan pa so se počutili bolj budni.

Za razliko od številnih oblik vadbe se tek običajno izvaja na prostem. Kar je odlična novica za samozavest, saj raziskave kažejo, da vadba na zelenih površinah vpliva na znižanje krvnega tlaka in večjo samozavest.

Zaradi večjega samospoštovanja smo srečnejši. Pomislite: ste že kdaj srečali resnično srečno osebo, ki ni imela visoke samopodobe?

Sam tek je v naših nogah, vse zdravje pa v naših rokah.