%D
dni
%H
ur
%M
min
%S
sek

SPOROČILO ZA JAVNOST

12.10.2023

ZA TAKOJŠNJO OBJAVO

13.550 prijavljenih tekačev na 10, 21 in 42 kilometrov. Skupaj več kot 22.500!

Prijave na Volkswagen 27. Ljubljanski maraton so zaprte. Navdušuje podatek, da je število tekačev na nedeljskih tekih za kar 30 % višje kot lani. Prvič odstotek tujih tekačev dosega 34 % vseh udeležencev. Med novostmi izpostavljamo štart ob ploščadi Ajdovščina in sejem Tečem v Areni Stožice. Na ljubljanske ulice pa se vračajo tudi vrhunski maratonci, med njimi lanski zmagovalec Etiopijec Gebretsadik Abraha Adihana. Z vrhunsko udeležbo in organizacijsko odličnostjo ohranjamo zlati znak mednarodne atletske zveze.

»Ob tako velikem številu prijav lahko rečem le hvala. Hvala tekačem, ker nam zaupajo! Dela se namreč lotevamo z veliko odgovornostjo in predanostjo. Pri tem pa imamo vedno v mislih varnost, užitek ob teku in dobre rezultate, seveda. Letošnji maraton bo spet postregel z nekaj spremembami, ki so nujne, če želimo tako velikem številu tekačev nuditi vrhunsko izkušnjo. K temu nas zavezuje tudi zlati znak mednarodne atletske zveze. Tako kompleksne prireditve ne bi mogli izpeljati brez podpore mestnih služb, posebej pa smo ponosni, da letos ob progi pri organizacij navijaških točk sodelujejo tudi četrtne skupnosti. Zahvala gre tudi pokroviteljem, ki se v vedno večjem številu odločajo za podporo množičnemu športu,« je povedala Barbara Železnik, vodja projekta Volkswagen Ljubljanski maraton

Ob zaprtju prijavnice je bilo na nedeljske teke prijavljenih 13.550 tekačev. Rekordno veliko, več kot 4500 jih prihaja iz tujine. Največje so skupine tekačev s Hrvaške in iz Srbije. Sledijo jim Avstrijci. Skupno pa v Ljubljani pričakujemo tekače iz okoli 70 držav.

Na otroške teke se je prijavilo skoraj 9000 tekačev. Ta številka kaže, da tek pridobiva na priljubljenosti tudi med mladimi. Še nikoli doslej namreč na Volkswagen Ljubljanskem maratonu nismo imeli na šolskih tekih prijavljenih take množice otrok.

Novosti Volkswagen 27. Ljubljanskega maratona

Nov štartni prostor

Največja novost Volkswagen 27. Ljubljanskega maratona je zagotovo nov štartni prostor. Tega smo preselili ob ploščad Ajdovščina. Zato sta malenkost spremenjeni progi tekov na maratonski in polmaratonski razdalji. Povsem spremenjena pa je trasa teka na 10 kilometrov. Trase si lahko ogledate TUKAJ. Cilj ostaja na Kongresnem trgu. Servisni del z garderobami, okrepčevalnico in vsebinami, namenjenimi tekačem pred in po teku, pa na Trgu republike.

Na Trgu republike bo tudi veliki zaslon, kjer si bo mogoče v živo ogledati dogajanje na progi.

Prevzem štartnih številk v Areni Stožice

Dogajanje na Volkswagen 27. Ljubljanskem maratonu že tradicionalno odpiramo s sejmom Tečem. Letos se ta seli v Areno Stožice. Na sejmu lahko tekači dvignejo štartne številke in si ogledajo športno ponudbo več kot 40 razstavljavcev. Delovni čas sejma je od četrtka, 19. 10. 2023 do vključno sobote, 21. 10. 2023 med 9.00 in 19.00. V nedeljo, 22. 10. 2023 sejem vrata odpira ob 6.00, dvig štartnih številk bo možen do 8.00.

Štartno številko in darilo lahko tekači dvignejo s potrdilom, ki so ga prejeli ob plačilu štartnine, in osebnim dokumentom.

V času sejma bo parkiranje v garažni hiši pod Areno Stožice brezplačno. Na dan maratona bo do štarta vozila tudi posebna linija Ljubljanskega potniškega prometa. S štartno številko ali potrdilom o prijavi se lahko brezplačno z ljubljanskimi zelenci vozijo vsi tekači.

Posebne navijaške točke 

Ob progi bomo ob pomoči ljubljanskih četrtnih skupnosti letos organizirali in opremili štiri navijaške točke. Najbolj goreče navijače na točkah bomo tudi nagradili. Že tradicionalno bodo tekače ob progi spremljale tudi godbe, skupaj kar osem. Navijaške točke so označene TUKAJ.

Vrhunski tekači

Vrača se lanskoletni zmagovalec

Eden izmed kriterijev za ohranjanje zlatega znaka mednarodne atletske zveze je tudi udeležba vrhunskih tekačev. Gabrijel Ambrožič, zadolžen za elitni tekaški program, o pričakovanjih: »V Evropi in svetu se je ponovno razživela prava tekaška evforija. Tekači se navdušeno množično udeležujejo tekaških prireditev. Mi še posebej intenzivno spremljamo dogajanje v Evropi, kjer se lahko vsi veliki tekaški dogodki pohvalijo z lepo udeležbo tekačev in programi za vse starosti v simbiozi z elitnimi atleti. To je zagotovilo za dodaten polet in navdušenje pri vseh udeležencih. Tudi na Ljubljanskem maratonu se že leta trudimo na enak način - v soboto s tekaškim programom za najmlajše kategorije, v nedeljo pa z množičnimi teki na daljših razdaljah, tudi kraljevsko disciplino, maratonom. Ponosni smo, da ohranjamo zlati znak mednarodne atletske zveze, saj izpolnjujemo zahtevne organizacijske kriterije ter zagotavljamo zadostno število kakovostnih tekačev. Letošnji cilj pri moških je rezultat okoli 2 ur 6 minut in 30 sekund. Pri ženskah lovimo rezultat okoli 2 ur in 21 minut. Upamo, da bodo pogoji ustrezni, kakovostnih tekačev in izkušenj pa nam zagotovo ne manjka.«

V Ljubljano tako prihajajo: lanskoletni zmagovalec Gebretsadik Abraha Adihana (Etiopija), drugouvršeni z lanskega maratona Henok Tesfay Ghebreab (Eritreja), Ashenafi Moges Weldegiorgis (Etiopija), ki se lahko pohvali s prvim mestom letos v Stockholmu, Mohcin Outalha (Maroko), letošnji zmagovalec v Dohi, odličen debitant Edmond Kipngetich (Kenija), z izvrstnim rezultatom na pol krajši razdalji (59,25) in drugi.

Pri ženskah Valentina Chepkwemoi Mateiko (Kenija), druga letos v Copenhagnu, Gebiyanesh Ayele Gedamu (Etiopija), ki je na zadnjih dveh maratonih v Amsterdamu dosegla četrto in osmo mesto, Sentayehu Lewetegn Hailemichael (Etiopija), ki je v Ljubljani že nastopila, leta 2019 je bila šesta...

Seznam vseh tujih vrhunskih tekačev je TUKAJ.

Odlična udeležba vrhunskih domačih tekačev in tekačic na dolge proge

Organizatorji si želimo tudi vrhunskih rezultatov domačih tekačev. Zato smo najboljšim slovenskim tekačem in tekačicam poslali posebno povabilo. Vabilu se jih je odzvalo kar 29, tako se bodo na različnih razdaljah letos med drugim spet preskusili, zmagovalka na 10 kilometrov Liza Šajn, zmagovalca na 21 kilometrov Domen Hafner in Anja Fink, pride tudi drugouvrščena Neja Kršinar, ki je letos prijavljena na maraton. Tudi na najdaljši razdalji bomo lahko spet spremljali lanskoletna zmagovalca, Roka Puharja in Katjo Martinšek. Ob naštetih pa pričakujemo še Primoža Kobeta, Marušo Mišmaš Zrimšek, ki bo tekla na 21 kilometrov, Klaro Lukan in številne druge.

Dobrodelnost na Volkswagen 27. Ljubljanskem maratonu

Letos so tekači podprli Inštitut zlata pentljica. Že ob prijavi so lahko donirali sredstva za otroke z rakom. Z doslej zbranimi sredstvi smo presegli vsa pričakovanja. Ker je cilj dobrodelnosti na Ljubljanskem maratonu podpora športu, bodo pri Inštitutu Zlata pentljica zbrana sredstva namenili za nakup tekaške proteze za 18-letnega Jana Fondo. Prispevke bomo zbirali tudi na Zlatem teku, ki bo v soboto, 14. 10. 2023 s štartom na Prešernovem trgu ob 10.00.

Pripravljalni teki

V sklopu priprav na Volkswagen 27. Ljubljanski maraton smo po Sloveniji izvedli niz promocijskih tekov Gremo v Ljubljano. Odziv je bil odličen, skupaj se je tekov Gremo v Ljubljano udeležilo več kot 1000 tekačev.

Zadnji v nizu, že omenjeni Zlati tek, se bo odvil v soboto, 14. 10. 2023. Štart bo ob 10. uri na Prešernovem trgu. Tekači pa bodo pretekli novo traso Garmin 10 km.

Akreditacije za medije

Predstavniki medijev se morate pravočasno akreditirati na Volkswagen 27. Ljubljanski maraton. Akreditacijski obrazec nam pošljite do četrtka, 19. 10. 2023 do 12.00. Najdete ga TUKAJ.

Za dodatna vprašanja in pomoč smo vam na voljo na elektronski pošti [email protected] ali telefonu 051 681 111.